Nyhetswebbplatser blockerade ChatGPT-bot för att “stjäla” innehåll

Tidningssajter runtom i världen har anslutit sig till en rörelse mot ChatGPT. De blockerar “spåraren” från OpenAI, utvecklaren av chatboten, som insamlar information från dessa webbplatser för att träna sin språkmodell. Detta innebär att tekniken inte längre kommer att kunna tillgå webbplatser som The New York Times, CNN, Reuters och Bloomberg, vilka anklagar verktyget för att stjäla innehåll.

Nyhetswebbplatser blockerade ChatGPT-bot för att "stjäla" innehåll

Chatgptsv.se har redan beskrivit hur blockeringskoden fungerar.

GPTBot och Innehållsstöld

  • Språkmodeller som driver chatbotar som ChatGPT tränas med befintlig information, såsom den som finns tillgänglig på internet. Det betyder dock inte att de har rätt att göra så.
  • Media har därför anklagat OpenAI för innehållsstöld. Enligt Agence France-Presse var Sibyle Veil, president för det franska TV-bolaget Radio France, en av de som talade ut mot “otillåten stöld av innehåll” under en presskonferens.
  • Nu blockerar nyhetsmediers webbplatser över hela världen GPTBot, en webbsökare från OpenAI avsedd att söka igenom internet för att samla information, såsom text och bilder, för att träna sina AI-modeller.
  • Detta har blivit möjligt sedan företaget släppte koden som hindrar denna sökrobot från att få tillgång till webbplatser, vilken kan implementeras av utvecklare för att förhindra obehörig användning av innehåll.

Tidningar från Hela Världen mot ChatGPT

Följaktligen har tidningar som The New York Times redan gått med i blockeringen. Chatgptsv.se har redan rapporterat om detta fall.

CNN, Reuters, Bloomberg, den australiska sändaren ABC och de franska medierna France 24, RFI, Mediapart, Radio France och TF1 är andra som blockerat GPTBot från att få tillgång till deras domäner.

Enligt plagiatdetekteringsverktyget Originality.ai har 10 % av världens främsta sidor redan nekat tillgång till ChatGPT-plugin och antalet förväntas öka med 5 % varje vecka.
Bland dessa finns Amazon.com, Wikihow.com, Quora.com och Shutterstocks bildbank.

Lösningen Ligger i Ersättning

  • Programmer motsätter sig “stöld” av obetalt innehåll. Lösningen kan således vara korrekt ersättning.
  • Enligt Bertrand Gié, chef för nyhetsavdelningen vid den franska tidningen Le Figaro, är målet att “upprätta licens- och betalningsavtal” för den använda informationen.
  • Nyhetsbyrån Associated Press (AP) i USA är en av de som redan har öppnat för detta. I juli tecknade bolaget ett avtal med OpenAI som tillåter företaget att samla in dess arkiv från 1985, i utbyte mot tillgång till AI-teknologi.
  • Dessutom åtog sig ChatGPT-utvecklaren att donera 5 miljoner USD till American Journalism Project, en organisation som stöder medierna i landet.
Betygsätt Denna Sida