Bill Gates: AI kommer att revolutionera vardagen

I en nyligen genomförd intervju gav Microsofts grundare, den välkände affärsmannen Bill Gates, en optimistisk syn på den roll artificiell intelligens (AI) kommer att spela i att förändra våra liv under de kommande fem åren.

Bill Gates: AI kommer att revolutionera vardagen

Trots att framsteg inom AI har väckt oro för att miljontals jobb globalt kan försvinna, har Internationella valutafonden (IMF) varnat för att omkring 40 % av jobben i världen kan påverkas av denna tekniska utveckling.

Även om Gates inte helt håller med om denna uppskattning, betonar han att historien har visat att med varje ny teknik följer inte bara rädsla utan även nya möjligheter. I en intervju med CNN:s Fareed Zakaria jämförde han den nuvarande situationen med ökningen av produktiviteten inom jordbruket.

“Som vi såg med jordbruksproduktiviteten under 1900-talet, undrade folk, ‘Vad ska alla göra?’ Det kommer att bli likadant,” sade Bill Gates på CNN.

Gates framhöll särskilt AI:s potential att bistå läkare med den manuella skrivningen, en uppgift många inte uppskattar, och påpekade att detta kan utföras effektivt med teknik.

Angående tillgängligheten på AI, betonade Bill Gates att det inte kommer att krävas några stora nya hårdvaruinvesteringar, eftersom tillgången kommer att ske genom enheter som redan finns, som telefoner eller datorer kopplade till internet.

Microsofts grundare berömde även de stora framsteg som gjorts med ChatGPT 4, utvecklat av forskningslaboratoriet OpenAI. Han beskrev möjligheterna med ChatGPT 4 som “dramatiska”, vilket i princip tillåter läsning och skrivning, och gör tekniken till en slags “white collar”-vägledning inom en rad områden från sjukvård till teknisk support.

Gates ser framför sig hur denna teknik integreras inom viktiga sektorer som utbildning och hälsovård, och han förväntar sig att den kommer att ha en betydande positiv effekt.

Det är också värt att notera det mångmiljardpartnerskapet mellan Microsoft, där Gates fortfarande har ett intresse, och OpenAI, som är ansvariga för utvecklingen av ChatGPT.

Gates Foundations mål är att se till att klyftan mellan förmånerna som erbjuds till människor i fattiga länder och dem i rikare länder blir mycket mindre. Det finns ett mycket mer akut behov av läkare och lärare i Afrika än i väst, påpekade Bill Gates.

  • När det gäller hans förmögenhet, som uppskattas till 140 miljarder USD (ungefär 700 miljarder R$) vilket placerar honom som den fjärde rikaste personen i världen, uttryckte Bill Gates att han inte är orolig för att förlora sin rikedom, eftersom han har mer än tillräckligt för sina personliga behov.
  • Engagerad i filantropi planerar Gates och hans före detta fru, Melinda French Gates, att donera majoriteten av deras rikedom till den stiftelse de grundade tillsammans för två decennier sedan, samt till andra välgörenhetsinitiativ.
  • Paret meddelade 2022 sin avsikt att donera cirka 9 miljarder USD (cirka 44 miljarder R$) årligen fram till 2026, vilket kommer att ha en betydande påverkan på mottagarorganisationerna.
  • Med en donationstakt på 9 miljarder dollar per år förutspår Gates att han kommer att ha fördelat hela sin förmögenhet inom cirka två decennier.