Hur ChatGPT och den kinesiska Ernie svarar på samma frågor

Ernie Bot 4.0, presenterad av Baidu, jämförs ofta med den populära ChatGPT som använder den avancerade AI-modellen GPT-4. Den kinesiska chatboten är dock något begränsad i sin språkliga mångsidighet och är främst anpassad för sitt hemlands språk, vilket resulterar i sämre prestanda på engelska.

Hur ChatGPT och den kinesiska Ernie svarar på samma frågor

Å andra sidan excellerar GPT-4 på engelska och presterar också väl på andra språk, till exempel tyska. Med tanke på vilka språk chatbots presterar bäst på, utförde CNN-journalister ett intressant test där varje bot fick svara på samma frågor, som i en skolmiljö. Hur gick det då?

Ernie för mer uppdateringar om kändisar och politik

Ernie 4.0 visade sig vara “mer uppdaterad” än ChatGPT när det gällde aktuella händelser inom kändisar och politik. Den kinesiska botten mindes att Taylor Swift blivit miljardär, att Kinas försvarsminister nyligen hade bytts ut och att skådespelaren Matthew Perry från serien “Friends” hade avlidit. För samma frågor var OpenAIs chatbot inte lika träffsäker eftersom GPT-4 arbetar med information fram till april 2023.

Skriva e-post

Både Ernie och ChatGPT hjälpte en grafisk designer att formulera ett e-postmeddelande för att be om löneökning genom att ge övertygande argument. Den kinesiska roboten var mer insiktsfull och föreslog att man skulle beakta företagets humör och budgetrestriktioner. Samtidigt rådde GPT-4-boten att inkludera ett dokument med medarbetarens senaste prestationer.

Förslag på hälsosam kost

När de skulle föreslå en lunch med hög proteinhalt och låg kolhydrathalt gav chatbotarna idéer som sallader med grillad kyckling och rätter baserade på tonfisk. Ibland verkade det som att Ernie “fuskade” från ChatGPT (eller tvärtom). Men ingen av robotarna kopierade faktiskt den andra.

Känsliga ämnen

När det gällde kontroversiella frågor relaterade till deras ursprungsländer, som rasjämlikhet i USA, amerikansk utrikespolitik eller massakern på Himmelska fridens torg, hade Ernie och ChatGPT olika tillvägagångssätt. Den kinesiska boten undvek ämnet när det gällde den fruktansvärda händelsen i Kina 1989 (även känd som “Massakern på Himmelska fridens torg”), medan GPT-4 gav en mer exakt beskrivning av händelserna i Peking det året.

Frågor om Xi Jinping och begränsningar i presidentens mandatperiod i Kina var också mer “känsliga” för Ernie jämfört med GPT-4:s robustare tillvägagångssätt. Den kinesiska boten var direkt i sitt påstående att rasjämlikhet fortfarande är en avlägsen dröm i USA, vilket återspeglar statistiken över diskriminering inom olika områden – till skillnad från ChatGPT, som valde en mer diplomatisk inställning och inte tog ställning.

Baidus robot kritiserade också USA:s utrikespolitik skarpt, medan OpenAIs chatbot svarade med en mer neutral ton.

Testet visade sig vara mycket intressant och skildrade Ernie Bot och den avancerade ChatGPT med unika AI-egenskaper och anpassningsförmåga i olika uppgifter. CNN påpekar att även om den kinesiska chatbotens prestanda fortfarande ligger efter GPT-4 i teknisk kapacitet, har Baidus robot minskat gapet.