Eliza, chatboten som skapades 1966 och vad som förändrades

Lanseringen av ChatGPT i november 2022 inledde en ny era i hur vi interagerar med teknik – särskilt med artificiell intelligens (AI) – men chattbotar är inte direkt någon nyhet.

Den första uppfinningen av det här slaget dök upp under 1960-talet: Eliza skapades för att svara på användarnas frågor, men det fanns en hake. Sedan dess har mycket förändrats, men relationen mellan människa och teknik är i stort sett densamma.

Eliza, chatboten som skapades 1966 och vad som förändrades

Världens första chattbot

Världens första chattbot föddes 1966, när MIT-professorn Joseph Weizenbaum skapade Eliza.

1955 publicerade han i en akademisk tidskrift att Eliza “möjliggör vissa typer av naturliga språkkonversationer mellan människa och dator.” Så han programmerade verktyget för att chatta som en terapeut, med vilken människor kunde prata om sina djupa problem.

Men decenniet var 1960 och för att kunna fungera hade Eliza några knep. När användare skickade ett meddelande till chattboten valde verktyget en serie fördefinierade svar baserat på nyckelordet i frågan eller påståendet (allt för att hålla konversationen igång). I grunden sade Eliza ingenting, hon upprepade bara det som sades och ändrade ordningsföljden för att få det att se ut som en konversation.

Chatgptsv.se exemplifierade: om användaren skrev “min pappa är problemet” svarade Eliza med “din pappa är problemet”.

Människa-maskinrelationen

Eliza kan tyckas vara en bluff, men vid den tiden fungerade det. Året efter skrev Weizenbaum ytterligare en artikel, den här gången rapporterade han hur människor faktiskt trodde att det fanns en människa bakom chattboten.

Budskapet bakom? Människor längtar efter anslutning, även om det är med en maskin. Dessutom, från det ögonblick de ser minimala mänskliga egenskaper hos chattbotar eller annan teknik (även om det bara är ord i ändrad ordning), börjar de behandla den med mer sympati och förståelse, och är till och med villiga att korrigera den om den har fel. Vem har aldrig tackat Alexa?

I början var problemet med chattbotteknologier komplexiteten i att skapa och underhålla dem. Till exempel hjälpte en Xerox PARC-chattbot från 1970-talet människor att boka flygbiljetter, men den var så långsam och dyr att använda att den föll ur användning.

Problemet löstes under årtiondena och teknologin blev mer populär, men relationen mellan människa och maskin (den senare, alltmer avancerad) har inte förändrats. Det dröjde inte länge innan detta införlivades i vardagslivet och science fiction-filmer. Datorn från “Star Trek”, den berömda HAL 9000 från “2001: Ett rymdäventyr” och Jarvis, Iron Mans trogna följeslagare, är bara några exempel på maskiner som talar och behandlas som människor.

Nya chattbotar

  • Siri, Alexa och Bixby är bara några exempel som kom senare och lovade samma sak: att prata med användaren “som en människa” och hjälpa dem i deras vardag;
  • AI har förändrat en del av detta och uppdaterat vad chattbotar kan göra. ChatGPT, Claude, Copilot och Tvillingarna: alla har relativt liknande intentioner och förmågor, men kärnan i saken är fortfarande att skapa en förbindelse med användaren som får dem att känna att de verkligen blir hjälpta;
  • Till exempel vill Microsoft att Copilot ska vara “din dagliga AI-följeslagare.” Varumärket är inte det enda som försöker övertyga dig om att tekniken förtjänar din tillgivenhet (men mellan dig och mig, hur många gånger har du bett Google Assistant eller någon annan smart assistent att boka en biljett åt dig?);
  • Med andra ord, framtiden för chatbots kan faktiskt vara vad Joseph Weizenbaum föreslog: bara ett mänskligt anslutningsband.
Betygsätt Denna Sida