ChatGPT Plus: Testar betalläget för artificiell intelligens

ChatGPT har dominerat nyheter och onlinediskussioner under en tid nu: den artificiella intelligensmodellen som skapats av OpenAI kan ge en rad svar baserade på frågor och andra typer av användarförfrågningar. Efter den första framgången lanserade AI-utvecklare en betalversion, kallad ChatGPT Plus, med löfte om snabbare svar och införandet av nya funktioner.

ChatGPT Plus: Testar betalläget för artificiell intelligens

Chatgptsv.se chattade med ChatGPT Plus om en rad olika ämnen. Fortfarande utan många nya funktioner i förhållande till gratisversionen – de viktigaste är frånvaron av en virtuell kö för att använda verktyget och hastigheten med vilken svar ges – är modellen imponerande till en början, men den visar också enkelt sina främsta svagheter.

Under vår testning stötte vi på felaktig information som gavs mer än en gång, även efter att vi bland annat korrigerat AI:n. Kolla in vad vi tycker om ChatGPT:s nya betalläge nedan, och vad det fortfarande behöver förbättras för att djupgående förändra hur vi använder internet.

ChatGPT ger ingen åsikt, utan gör justeringar efter användaren

Jag försökte provocera, men ChatGPT tog inte betet och vägrade ge åsikter. Jag sa att jag tyckte att Nintendo Switch var bättre än PlayStation 4 (bara som en form av provokation), men han var ganska artig när han vägrade att ge en ståndpunkt i ämnet.

”Som språkmodell har jag inga personliga åsikter, men jag kan ge lite användbar information. Det är svårt att direkt jämföra Nintendo Switch och PlayStation 4, eftersom varje konsol har sina egna egenskaper och fördelar”, skrev AI och citerade sedan en rad positiva och negativa aspekter av varje konsol – Switchen, enligt ChatGPT, är en hybrid konsol med stort fokus på lokala multiplayer-spel, medan PS4 fokuserar mer på kraft och onlinespel. Jag skulle inte säga att jag håller med till 100% i det som sades, men det var en bra jämförelse.

Jag frågade också vilka de bästa smarttelefonerna 2023 är. ChatGPT sa till mig att de inte kan förutsäga framtiden och uppgav att kunskapsbasen för elektroniska enheter är begränsad till information från och med september 2021. Med det i åtanke frågade jag vilka de bästa smarttelefonerna var 2020. Listan var följande:

  • Samsung Galaxy S20 Ultra
  • iPhone 12 Pro Max
  • OnePlus 8 Pro
  • Google Pixel 5
  • Xiaomi Mi 10

Det är en respektabel lista. Plattformen säger sig ha samlat in information från experter, men beskriver inte vilka källorna var.

ChatGPT:s skapande av listor är intressant främst för att det fungerar i ett konversationsläge – AI:n säger en sak, jag säger en annan, den skapar ett svar baserat på vad som sades från början av konversationen. Jag bad om en lista över smartphones, bad sedan att ta bort Samsung-alternativ, och han levererade en ny lista utan koreanska smartphones.

Jag ser mycket potential i detta förslagsläge, eftersom användaren har möjlighet att filtrera det de inte gillar, vilket gör att AI:n erbjuder nya svar med tanke på de preferenser som användaren beskriver.

ChatGPT Plus gör fortfarande många misstag

Mängden vilseledande information som ChatGPT Plus gav under testningen var ganska skrämmande. Plattformen förstår att den har gjort ett misstag när användaren gör en varning. Och hon är artig och ber om ursäkt för misstaget. Problemet är att felet kan hända igen.

I ett av samtalen med ChatGPT, när vi pratade om smartphones, frågade jag om Nokia. Och sedan kom falsk information: AI:n uppgav att den finska tillverkaren var en av de första som använde Android som ett mobilsystem. Han sa att det inte var sant: Nokia använde Windows Phone i flera år innan det köptes av Microsoft. AI:n kände igen felet:

“Ja, det är sant att Nokia var långsam med att ta till sig Android-operativsystemet och valde Windows Phone istället. Företaget samarbetade med Microsoft 2011 för att producera Windows Phone-telefoner, i syfte att konkurrera med iOS- och Android-operativsystemen, som dominerade marknaden vid den tiden. Tyvärr var Nokias Windows Phone-strategi inte särskilt framgångsrik och företaget kämpade för att ta marknadsandelar. Operativsystemet hade färre appar tillgängliga än sina konkurrenter, vilket fick många användare att ge upp sina Nokia-telefoner till förmån för Android- och iOS-enheter. Det var först 2017, efter försäljningen av Nokias telefonmärke till HMD Global, som Nokia antog operativsystemet Android för sina smartphones. Sedan dess har företaget producerat några intressanta Android-enheter, som jag nämnde tidigare.”

Det andra svaret var, i detta fall, korrekt. Men det hände också att jag behövde korrigera AI:n mer än en gång och den återgick till det första felaktiga svaret. Med andra ord, till slut hamnade den i en cirkel av misstag tills det ursprungliga felet återkom.

I ett internet som översvämmas av falsk eller åtminstone tvivelaktig information är det oroande att företag är villiga att släppa så kraftfulla verktyg styrda av artificiell intelligens och att de inte är immuna mot dessa fel – de kan till och med förvärra problemet med falska nyheter i en nära framtid.

Verktyget är imponerande, men det finns fortfarande mycket kvar att förbättra

Verktyget är imponerande, men det finns fortfarande mycket att förbättra. ChatGPT är fortfarande under utveckling och trenden är att verktyget förbättras över tid och kan leverera bredare och mer korrekt information. Men den imponerande faktorn av att se en artificiell intelligensmodell skapa sammanhängande texter baserat på enkla frågor är obestridlig.

Å andra sidan är de 20 USD (ungefär 100 R$) som debiteras för tillgång till ChatGPT Plus – begränsat till en användare åt gången, det vill säga det är inte möjligt för två personer att använda samma konto samtidigt – fortfarande svåra att motivera, främst på grund av antalet fel i svaren. Det beror verkligen på den önskade användningen av verktyget. Det kan vara till hjälp i studier, men kan inte ses som en definitiv kunskapskälla.

Betygsätt Denna Sida