Den här AI-tillverkade soffan kan transporteras som ett kuvert

En av de största utmaningarna vi står inför vid en flytt är transporten av en soffa: stor, tung och otymplig. Möbeln som erbjuder oss komfort när vi ser på film är också den svåraste att förflytta från en plats till en annan. Nu har artificiell intelligens kommit in i bilden för att utveckla en ny typ av soffa: hopfällbar, och den kan bäras av en person som om den vore ett (mycket stort) kuvert.

Den här AI-tillverkade soffan kan transporteras som ett kuvert

Projektet utvecklades av den danska designstudion Space10 i samarbete med schweiziska Panter&Tourron. Medan danskarna tog fram soffdesignen använde schweizarna artificiell intelligens för att omvandla den till en hopfällbar möbel.

Resultatet är en soffa med en modulär design, justerbara armstöd och tunna paneler för att fästa klädseln. Den väger cirka 10 kg och kan, när den är ihopfälld, bäras utan större ansträngning av en person.

ChatGPT och AI för bildgenerering hjälpte till att skapa soffan.

Georgina McDonald, en av projektansvariga i Danmark, berättade hur artificiell intelligens användes för att utveckla soffan. “Som en del av den ursprungliga strategin frågade jag ChatGPT ‘kan en soffa få plats i ett kuvert?’ Och naturligtvis var svaret nej”, förklarar hon. “Detta glädde oss verkligen, eftersom algoritmen matas av konnotationerna av vad en soffa är och vad ett kuvert är.”

Space10-designers arbetade med hundratals verktyg som omvandlar text till bilder baserat på AI tills de nådde fram till den slutliga platta designen. “Så fort vi tog bort ordet ‘soffa’ och började använda termer som ‘plattform’, ‘tält’, ‘säng’, ‘yta’, började vi närma oss vad vi ville ha”, förklarade McDonald.

Efter hundratals iterationer valdes den slutliga designen, som liknar kafeteriasäten som kan fällas ihop som origami. Eftersom den är modulär kan den även arrangeras så att personer sitter mittemot varandra – ett format som föreslogs av AI för att omvandla möbeln till en plats för konversation.

Syftet är att inspirera till nya angreppssätt.

AI bidrog, men soffan blev bara en verklig produkt tack vare Space10 och Panter&Tourrons arbete. “ChatGPT, Stable Diffusion, Midjourney och DALL-E kan inte berätta om soffan är bekväm, eller om tyget är tillräckligt mjukt, eller om den kommer att vara säker”, säger McDonald. Och företagen planerar att fortsätta utveckla nya möbelkoncept – och mer än så, hjälpa de som också vill omforma vardagsobjekt. “Vi vill använda detta som ett verktyg för samarbete.”

“Vi har detta kraftfulla verktyg för generativ AI; vi behöver inte längre hålla oss till vissa arketyper”, fortsätter han. “Jag tror att soffan var en bra början, men jag hoppas att denna metod eller dessa samtal är ytterligare ett sätt för oss att utforska ytterligare saker”, avslutade han.

Den slutliga designen av den hopfällbara soffan visas på Arkitekturfestivalen i Köpenhamn, och McDonald tror inte att den kommer att finnas i butik inom en snar framtid – först vill skaparna höra från allmänheten för att se vad som fortfarande kan förbättras. Men i vilket fall som helst verkar det som att artificiell intelligens kommer att föra oss mot en värld av enklare förändringar, tack vare soffor som kan bäras som kuvert.

Betygsätt Denna Sida