Spotify lanserar AI som omvandlar text till spellistor

Spotify meddelade lanseringen av ett verktyg som kombinerar generativ artificiell intelligens (AI) – liknande ChatGPT-tekniken – med skapandet av spellistor. Resultatet: “AI Playlist”, ett verktyg (i betaversion) som skapar spellistor utifrån textinstruktioner, även kända som “prompts”.

Spotify lanserar AI som omvandlar text till spellistor

För de som är nyfikna:

  • Spotify introducerade en funktion benämnd “AI Playlist” som möjliggör skapandet av spellistor baserade på textinstruktioner (prompts). Det nya verktyget är tillgängligt för Premium-användare i Australien och Storbritannien;
  • Användare kan generera spellistor med 30 låtar genom att skriva instruktioner såsom “låtar för en kylig, regnig läsdag”. Verktyget tillåter även justeringar av spellistan med ytterligare kommandon;
  • Tester visar att “AI Playlist” verktyget effektivt fångar upp specifika nyanser från instruktionerna. Detta förenklar skapandet av temabaserade spellistor och erbjuder ett nytt sätt att upptäcka musik;
  • Verktyget tar emot en mängd referenser för att skapa spellistor men har vissa begränsningar, exempelvis oförmågan att svara på icke-musikrelaterade instruktioner och skydd mot stötande prompts.

iPhone- och Android-användare kan hitta spellistgeneratorn genom att klicka på “+”-ikonen i det övre högra hörnet på fliken “Ditt bibliotek”. Funktionen “AI Playlist” är för närvarande endast tillgänglig för Spotify Premium-användare i Australien och Storbritannien. Spotify meddelar att de kommer att fortsätta utveckla funktionen under de kommande månaderna.

Funktionen för “AI-spellista” hos Spotify

Genom att välja alternativet “AI-spellista” från menyn kan användare ange en instruktion – exempelvis: “låtar för en kylig, regnig läsdag” – för att få fram en spellista med 30 låtar som matchar stämningen.

Användarna kan sedan finjustera resultatet med hjälp av ytterligare kommandon, såsom “lägg till sorgligare låtar”, tills de är nöjda med spellistan. För att spara spellistan klickar man bara på “Skapa”-knappen i det övre högra hörnet.

Journalisten Jess Weatherbed från The Verge noterade att funktionen “AI Playlists” gjorde ett “imponerande arbete” under hennes tester med att matcha låtar till specifika instruktioner. I hennes rapport, som publicerades i måndags (08), beskriver hon: “Till exempel genererade den en utmärkt mix av technolåtar lämpliga för raves när jag bad den att skapa en spellista som fick mig att känna mig som en vampyrjägare från Blade (1998)” och namngav även spellistan till ‘Essensen av Blade’ utan ytterligare instruktioner.”

Jess konstaterade också att användningen av den nya funktionen har varit “en rolig upplevelse hittills”. “Det är ett mycket snabbare sätt att sammansätta en uppsättning [låtar] än att manuellt bygga en spellista, och det erbjuder en viss funktionalitet som ett verktyg för musikupptäckt för de som vill hitta ny musik som följer en specifik estetik.”

Rekommendationer och varningar för spellistgenerator

Spotify rekommenderar att användare använder instruktioner som innehåller “en kombination av genrer, stämningar, artister eller decennier”, och att platser, djur, aktiviteter, filmkaraktärer, färger och till och med emojis kan användas som referenser i funktionen.

Den nya funktionen medför dock vissa begränsningar. Till exempel: den genererar inte resultat för icke-musikrelaterade instruktioner, som aktuella händelser eller specifika varumärken. Dessutom finns det “åtgärder på plats kring offensiva uppmaningar”, enligt plattformen.

Betygsätt Denna Sida