Microsoft och OpenAI planerar att bygga superdatorer för att revolutionera AI

Microsoft planerar att bygga en superdator, som ryktas kallas Stargate, för att driva framtidens artificiella intelligens (AI)-system utvecklade av ChatGPT-skaparen OpenAI. Enligt The Information skulle detta projekt kosta hela 100 miljarder USD (cirka 500 miljarder SEK).

Microsoft och OpenAI planerar att bygga superdatorer för att revolutionera AI

Kortfattat:

  • Microsoft och OpenAI planerar tillsammans att bygga superdatorn “Stargate”, ett projekt värderat till 100 miljarder USD (500 miljarder SEK), med syfte att förstärka framtida generationer av artificiell intelligens (AI);
  • Stargate, som förväntas bli ett av de största globala datacentrumen, skulle kräva fem gigawatt ström och flera hundra hektar mark. Allt detta i syfte att stödja träning av AI-modeller som är mer avancerade än GPT-4, den mest avancerade versionen av OpenAI som för närvarande är tillgänglig för allmänheten;
  • Lanseringen av Stargate är planerad till år 2028, beroende på framgången med OpenAI:s nästa stora uppdatering, som ryktas vara GPT-5, samt det fortsatta intresset och utvecklingen av AI-modeller;
  • En potentiell utmaning för realiseringen av Stargate är bristen på Nvidia GPU:er, en situation som förvärrats av det växande intresset för generativ AI, vilket kräver avancerad hårdvara för att driva systemet.

Namnet Stargate är inspirerat av en amerikansk science fiction-film från 1994 som handlar om en interstellär teleporteringsanordning upptäckt i Egypten, som leder till en avlägsen planet. Filmens trailer beskriver Stargate som “nyckeln till det förflutna, dörren till framtiden, porten till upptäckten”.

Stargate och AI:s utveckling (från OpenAI)

Stargate skulle representera den femte och sista fasen i Microsoft och OpenAIs plan att bygga flera superdatorer i USA. Denna dator skulle bli ett av världens största och mest avancerade datacenter, täcka flera hundra hektar mark och kräva upp till fem gigawatt ström. Den anses vara kritisk för att träna och köra nya AI-modeller som är mer avancerade än den nuvarande toppmodellen GPT-4.

Planerad lansering för Stargate är år 2028. Framgången för detta projekt beror i hög grad på om OpenAI kan leverera sin nästa stora AI-uppdatering – ryktet säger att det skulle vara GPT-5, planerad till början av 2025. Från Microsofts sida är ambitionen att fortsätta ligga i framkant av utvecklingen av AI-modeller och att dessa fortfarande ska engagera allmänheten.

Den största utmaningen för att bygga en AI-superdator i Stargate-skalan är för närvarande att skaffa tillräckligt med Nvidia GPU:er för att driva hela systemet. Intresset för generativ AI har skapat en brist på dessa komponenter på marknaden, även om Nvidia har gynnats av denna trend – vilken de fortsätter att rida på.

Betygsätt Denna Sida