Kina begränsar tillgången till ChatGPT

Kina har blockerat kinesiska applikationer för artificiell intelligens som möjliggjorde åtkomst till ChatGPT, OpenAIs AI-baserade chattbot. Enligt CNN har tillsynsmyndigheter uppmanat plattformar att avlägsna tillgången till chattboten utan närmare förklaring.

Kina begränsar tillgången till ChatGPT

  • Flera kinesiska applikationer gjorde det möjligt för användare att få tillgång till chattboten utan att behöva använda ett VPN eller ett utländskt telefonnummer;
  • ChatGPTRobot och AIGC Chat Robot (båda kinesiska AI-appar) meddelade att deras tjänster hade stängts ned på grund av “överträdelser av relevanta lagar och förordningar.” Vilka specifika lagar det rörde sig om specificerades inte;
  • ChatgptAiAi och Chat AI Conversation meddelade att deras ChatGPT-tjänster nu är offline på grund av “väsentliga affärsändringar”;
  • Andra, som Shenlan BL, var mer vaga och angav endast att avstängningen hade “flera orsaker”;
  • Aktier i kinesiska teknikföretag föll kraftigt torsdagen den 23:e efter att nyheten spridits.

ChatGPT har blivit ett globalt fenomen sedan det lanserades i december. Med sitt fråge- och svarsbaserade system med artificiell intelligens strävar det efter att “tänka” och svara som en människa, vilket höjer standarden för chattbot-teknologi.

Till skillnad från den globala fascinationen av verktyget, och utan att lämna fältet öppet för en likvärdig produkt, tillkännagav Kina att de skulle lansera sin egen version av plattformen genom Baidu. Den kinesiska jätten Alibaba testar också ett alternativ.

För den kinesiska regeringen kan ChatGPT, som drivs av OpenAI (ett amerikanskt företag), användas av amerikanska myndigheter för att “sprida desinformation och manipulera allmänhetens åsikter”. Uttalandet kommer efter att AI-plattformen gav beskrivningar av påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter mot etniska minoriteter i landets västra regioner. Peking förnekar dessa anklagelser.

Enligt CNN Business, efter nyheten om att applikationerna hade tagit bort åtkomsten till ChatGPT, upplevde flera kinesiska teknikföretag ett fall i sina aktiekurser. Beijing Haitian Ruisheng Science Technology, som utvecklar och producerar AI-dataprodukter, sjönk till exempel med 8,4%.

Trots vissa kontroverser kring ChatGPT, som felaktiga svar, har dess lansering startat en global tävling om att utveckla liknande applikationer: Microsoft tillkännagav Bing, medan Google planerar att lansera Bard.

5/5 - (1 vote)