Hur man använder DALL-E – En praktisk guide

Det finns flera sätt att använda DALL-E för att omvandla textbeskrivningar till bilder. Användaren behöver specificera exakt vad de vill skapas för att plattformen ska kunna utföra sin “magi”. Därefter söker den i en databas och letar efter referenser för att leverera beställningen så noggrant som möjligt.

Hur man använder DALL-E - En praktisk guide

Så registrerar du dig på DALL-E

DALL-E har inga applikationer och måste nås direkt via webben på webbplatsen labs.openai.com. Därefter behöver du registrera dig antingen med ett Google- eller Microsoft-konto eller skapa ett nytt konto med din önskade e-postadress.

Om du redan har ett konto hos OpenAI, kanske från att ha använt ChatGPT, kan du logga in med samma uppgifter.

Så använder du DALL-E för att skapa bilder

DALL-E kan generera vilken bild som helst baserat på din förfrågan, förutsatt att texten är tydlig. Till exempel, om du skriver “Stockholm”, kommer den att generera vanliga bilder av staden. Men om du specificerar “jättemyror som attackerar Stockholm centrum”, kommer resultatet att bli mer detaljerat.

 1. På startsidan skriver du din förfrågan i textfältet och klickar på “Generera”;
 2. Sedan presenteras fyra resultat skapade av artificiell intelligens.

Du kan klicka på någon av de genererade bilderna för att göra följande åtgärder:

 • Redigera: möjliggör borttagning och tillägg av element, utvidgning av bakgrunden, uppladdning av andra bilder, och mer;
 • Dela: ger dig en länk till bilden så att du kan publicera den på andra plattformar;
 • Variationer: skapar ytterligare fyra variationer av den valda bilden;
 • Spara: låter dig favoritmarkera bilden och skapa samlingar från den.

Verktyget har även en “Överraska mig”-knapp som föreslår en helt ny skapelse, och en “Ladda upp”-funktion för att ladda upp externt material.

Hur du redigerar bilder med DALL-E

DALL-E innefattar också ett kraftfullt bildredigeringsverktyg. Det fungerar både med bilder skapade av AI själv och med filer du skickar in.

 1. På startsidan klickar du på “Ladda upp en bild”;
 2. Välj en bild och klicka på “Beskär” för att beskära den eller “Hoppa över beskärning” för att använda hela bilden;
 3. Klicka på fyrkantsikonen med tre punkter i verktygsfältet under fotot;
 4. Markera det område du vill redigera;
 5. Beskriv vad du vill ändra i textfältet;
 6. Klicka på “Generera”;
 7. Klicka på “Godkänn”.

Efter grundläggande redigering kan du använda andra verktyg för att förbättra bilden, som suddgummit för att radera specifika områden. DALL-E erbjuder också olika versioner av samma redigering. Du kan även avfärda alla resultat och börja om.

Tips för att använda DALL-E

Som nämnts tidigare, ju mer detaljerad din förfrågan är, desto bättre bilder kan DALL-E generera. Här är några ytterligare tips:

 • Olika stilar: När du inte specificerar en stil genererar plattformen mer “realistiska” resultat. Men om du tillägger element som “skapa i surrealistisk konst” eller “baserat på barockkonst”, genererar DALL-E mer specifika resultat;
 • Kohärenta texter: Även om verktyget tar hänsyn till varje detalj i förfrågan, kan en förvirrande eller oorganiserad text leda till helt bisarra bilder.

I början kan vissa resultat vara besvikande. Därför är det viktigt att lägga till fler detaljer och organisera dem väl i texten så att plattformen kan leverera mer detaljerade produktioner som ligger närmare det önskade resultatet.

Hur du köper krediter

DALL-E är inte helt gratis: Du får 50 poäng vid första användningen, men därefter måste du köpa fler enheter för att kunna begära bilder igen. Varje enhet kostar 15 USD (ungefär 75 SEK i direkt omräkning) och motsvarar 115 krediter.

 1. På startsidan klickar du på “Köp krediter”;
 2. Ange hur många krediter du vill köpa och klicka på “Fortsätt”;
 3. Lägg till betalkortsuppgifter, personlig information och klicka på “Lägg till”;
 4. Klicka på “Slutför köp”.

Kom ihåg att plattformen endast accepterar betalkort för köp, och de inköpta krediterna är giltiga i ett år.

Betygsätt Denna Sida