Grok, AI-chattboten från X/Twitter, blir öppen källkod

xAI, ett företag inom artificiell intelligens (AI) ledd av Elon Musk, meddelade på söndagen (17) att Grok, en AI-chattbot integrerad med X (tidigare Twitter), nu är gjord öppen källkod. Det innebär att alla användare har tillgång till språkmodellen och kan modifiera den för att passa sina egna ändamål.

Grok, AI-chattboten från X/Twitter, blir öppen källkod

Denna öppning hade tidigare annonserats av Musk förra veckan, sannolikt som en utmaning till OpenAI, utvecklaren av ChatGPT, som miljardären har stämt.

Öppen Källkod för Grok

Grok är X/Twitters AI-chattbot, som har varit tillgänglig för användare av premiumversionen sedan slutet av förra året. Förra veckan tillkännagav Elon Musk att xAI, företaget bakom tekniken, skulle göra chattbotens källkod öppen. Miljardärens löften infrias inte alltid, men denna gång blev det verklighet.

I praktiken innebär denna förändring att allmänheten nu har fri tillgång till koden bakom Grok. Dock avslöjade företaget i ett uttalande att den släppta modellen är versionen från oktober 2023, utan någon specifik funktionalitetsträning.

Det innebär att koden inte är redo att användas som, till exempel, en chattbot för konversation direkt, men den kan tjäna som en grund för att omvandlas till nästan vad som helst. Dessutom licensierades modellen under Apache 2.0-licensen, vilket tillåter kommersiellt bruk.

Aravind Srinivas, VD för AI-företaget Perplexity, är en av dem som kommer att utnyttja Groks öppna källkod. Han skrev på X/Twitter på söndagen att han planerar att använda koden bakom chattboten för att omvandla den till ett verktyg för konversation.

Risken med Öppen Källkod

  • xAI är inte det första företaget att släppa ett verktyg som öppen källkod. Meta, med sin språkmodell Llama-2, och Mistral AI, hade redan valt öppen källkod. Nyligen lanserade även Google sin satsning inom detta område med Gemma;
  • Öppen källkod ger utvecklare och programmerare möjlighet att utnyttja den databas som AI-företag tränat upp för att skräddarsy programvaran efter sina behov;
  • Detta väcker två motstridiga åsikter. Å ena sidan anser vissa experter att öppen källkod främjar innovationer eftersom det ger fler människor verktygen att skapa egen teknik;
  • Å andra sidan kan det användas av personer med illasinnade avsikter för att skapa kemiska vapen, skadliga chattbotar och till och med en superintelligens som kan undkomma mänsklig kontroll.

Bakgrunden till Beslutet om Grok

Elon Musk, en av ägarna till xAI, har stämt OpenAI och beslutet att göra Grok öppen källkod ses som en utmaning.

Miljardären, som var med och grundade ChatGPT-utvecklaren 2015, stämde företaget med påståendet att det hade övergett sitt ursprungliga uppdrag till förmån för en vinstdrivande modell.

OpenAI svarade att Musk var missnöjd över att en sammanslagning med Tesla (också Musks företag) inte godkändes. Företaget publicerade till och med en serie med e-postmeddelanden utbytta med X/Twitters ägare som visade att han hade godkänt planen att samla in mer pengar.

Sedan dess har miljardären upprepade gånger riktat kritik mot Sam Altman, VD för OpenAI, och utvecklaren själv.

5/5 - (1 vote)