Ernie: En bot i ChatGPT-stil förbättrar Baidus algoritm

Baidu firar en lovande ökning av intäkterna, driven av framgången med sin Ernie-bot i ChatGPT-stil. Som Kinas första betydande svar på OpenAIs ChatGPT, visar Ernie sig vara en formidabel tillgång, vilket bidrar till en 6% ökning av intäkterna för att nå 34,4 miljarder yuan (4,8 miljarder USD eller 23,7 miljarder R$) från juli till september, något över förväntningarna.

Ernie: En bot i ChatGPT-stil förbättrar Baidus algoritm

Företaget, en pionjär inom Kinas blomstrande AI-industri, tror att Ernie kommer att spela en avgörande roll för att stärka reklamintäkterna under det sista kvartalet 2023. Baidu-aktierna ökade med mer än 1 % i förmarknadshandeln i New York efter tillkännagivandet.

Mitt i en ojämn återhämtning på den kinesiska internetarenan, förvärrad av år av utmaningar från Covid-19-eran, står Baidu inför spöket av en möjlig deflationsspiral i landets ekonomi. Det senaste shoppingevenemanget Singles’ Day, trots att det överträffade förväntningarna, gjorde investerare oroliga över blygsamma utgifter på e-handelsplattformar.

För att förstärka sitt engagemang för innovation utnämnde Baidu Sandy Xu, VD för onlineköpcentret JD.com Inc., till en oberoende styrelseledamot i styrelsen. Detta steg kommer mitt i en försvagning av e-handelsmarknadsföring, som representerar cirka 10% av den totala annonsförsäljningen.

Även om Baidu slog förväntningarna med en nettovinst på 6,7 miljarder yuan för kvartalet, noterade vissa analytiker en kvartalsvis nedgång i intäktstillväxten. Trots kortsiktiga osäkerheter förblir Baidu optimistisk om sin AI-drivna framtid, med Ernie integrerad i kärnprodukter från sökning till kartor och fildelning.

På kort sikt fortsätter Baidu att förlita sig på reklam som sin huvudsakliga inkomstkälla. Kortformade videoplattformar som ByteDances Douyin utgör ett hot och lockar användare och marknadsförare bort från traditionella sökplattformar. Baidus andel av kinesiska mobilanvändares skärmtid förblev i stort sett oförändrad på 8%, medan ByteDance ökade sin andel till 25%, enligt QuestMobile-data från förra året.

Det globala geopolitiska landskapet kastar dock en skugga över Kinas teknikjättar. Ansträngningar från USA:s president Joe Bidens administration för att begränsa Pekings tillgång till avancerade chips för militära tillämpningar påverkar nu Baidu. Företaget letar aktivt efter inhemska alternativ när det förbereder sig för potentiella utmaningar i sin försörjningskedja för AI-chip.

Baidu och generativ AI

  • Företaget har diversifierat sina intäktskällor genom att införa en månatlig prenumerationsavgift på cirka $8 för användare av sin senaste chatbot och driva en molntjänst som stöder AI-tjänster.
  • Baidu förväntar sig att molntjänsten kommer att återgå till intäktsökning från år till år detta kvartal, med slutsatser, eller värd för AI-modeller, som potentiellt kommer att bli en långsiktig intäktskälla.
  • Baidus intåg i den generativa AI-scenen, där den tävlar med lokala rivaler som Alibaba och Tencent, har präglats av betydande framgångar.
  • Ernie Bot, som presenterades för bara tre månader sedan, har redan fått 70 miljoner användare, och företaget hävdar att dess unika modell konkurrerar med kapaciteten hos GPT-4.
  • Baidus miljardärsgrundare Robin Li betonade Ernies växande betydelse i den dagliga verksamheten och avslöjade att AI hanterar tiotals miljoner förfrågningar dagligen, med tusentals företag som aktivt interagerar med Baidus AI-tjänster.
  • Li sa: “Vi kommer att omfördela resurser för att investera i denna tillväxtmöjlighet och gå bort från lägre prioriterade insatser.”
  • När Baidu navigerar i dessa utmaningar förblir företagets grundare Robin Li kritisk till vad han kallar “kriget om hundra modeller”, och varnar för den överdrivna spridningen av AI-modeller som utvecklats från grunden.
  • Li förespråkar infödda AI-applikationer med miljontals användare, i linje med Baidus strategi att fokusera på praktiska, allmänt använda applikationer snarare än en uppsjö av AI-modeller.
Betygsätt Denna Sida