Efter tillfälligt förbjudet av ChatGPT, är andra AI:er i Italiens fokus

Italiens dataskyddsmyndighet Garante planerar att granska andra plattformar för artificiell intelligens och anställa AI-experter, sa en hög tjänsteman till Reuters, eftersom det ökar granskningen av den kraftfulla tekniken efter att ha tillfälligt förbjudit ChatGPT i mars.

Garante är bland de mest proaktiva av de 31 nationella dataskyddsmyndigheter som övervakar Europas datasekretessregim, känd som Allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

Efter tillfälligt förbjudet av ChatGPT, är andra AI:er i Italiens fokus

Byrån var först med att förbjuda AI-chatbot-företaget Replika, utdöma böter mot mjukvarutillverkaren för ansiktsigenkänning Clearview AI och begränsa TikTok i Europa.

I mars förbjöd den tillfälligt ChatGPT och inledde en utredning om misstänkta brott mot appens integritetsregler.

“Vi planerar att påbörja en omfattande granskning av generativa AI- och maskininlärningsapplikationer som är tillgängliga online eftersom vi vill förstå om dessa nya verktyg tar itu med frågor relaterade till dataskydd och efterlevnad av integritetslagar – och kommer att inleda ytterligare undersökningar om det behövs,” säger Agostino Ghiglia, styrelseledamot i Garante.

ChatGPT:s framgång har lett till att tekniska tungviktare från Alphabet till Meta marknadsför sina egna versioner, och lagstiftare och regeringar runt om i världen diskuterar nya lagar som kan ta år att genomdriva.

“Vi letar efter tre AI-konsulter eftersom vi vet att AI-verktyg utvecklas väldigt snabbt, och vi behöver experter med teknisk erfarenhet som hjälper oss med vår dataskyddsaktivitet,” säger Ghiglia.

Flytten är det senaste exemplet på hur vissa tillsynsmyndigheter förlitar sig på befintliga lagar för att kontrollera teknik som kan förändra hur samhällen och företag fungerar.

Garantes styrelse med fyra medlemmar består av juridiska experter. Ghiglia säger att myndigheten har 144 anställda, långt under sina europeiska kollegor i Frankrike, Spanien och Storbritannien. De flesta har juristexamen.

I sitt tillslag mot ChatGPT använde Garante bestämmelserna i GDPR, särskilt de som skyddar minderåriga barn och ger individer rätt att begära annullering och invända mot användningen av deras personuppgifter.

Efter att Garante vidtog åtgärder gjorde OpenAI, ägare av ChatGPT, ändringar i sin chatbot för att återfå efterlevnad. “Garantes styrelsemedlemmar är ofta medvetna om potentiella brott mot integritetslagar eftersom vi helt enkelt utforskar digitala verktyg och applikationer när de blir tillgängliga,” säger Ghiglia.

“Vi utforskade ChatGPT och insåg att det inte var förenligt med EU:s regler för datasekretess,” betonade han.

Det kommer att ta år innan eventuell ny lagstiftning som reglerar AI träder i kraft. “Det är därför vi bestämde oss för att gå snabbt med ChatGPT,” avslutade Ghiglia.

Betygsätt Denna Sida