Elon Musk lanserar Grok som öppen källkod, riktad mot OpenAI

I respons på OpenAI, eller kanske inte, annonserade Elon Musk i måndags att han ska öppna källkoden för sin chatbot “Grok”. Affärsmagnaten meddelar att modellen kommer att göras tillgänglig senare under veckan. Uttalandet följer kort efter att miljardären stämde företaget bakom ChatGPT. Läs vidare för att förstå mer!

Elon Musk lanserar Grok som öppen källkod, riktad mot OpenAI

  • Öppen källkodsprogramvara innebär att programvarans källkod görs tillgänglig och licensieras för fri modifiering och distribution till alla, för vilket syfte som helst;
  • Denna nyhet om Grok, ChatGPT:s konkurrent, kan stärka produkten från xAI, Musks företag inriktat på artificiell intelligens;
  • Detta sker efter att miljardären, som var med och grundade OpenAI år 2015, stämde start-up-företaget för att ha övergett sitt ursprungliga syfte till förmån för en vinstinriktad modell;
  • Som svar hävdade företaget att Musks missnöje berodde på att OpenAI avvisade en fusion med Tesla. Dessutom publicerade företaget en serie e-postmeddelanden utbytta med miljardären där han visade stöd för företagets plan att samla in mer pengar och gradvis gå ifrån öppen källkodsavslöjande av sina produkter.

Övergången till Grok innebär att allmänheten får fri tillgång att utforska och anpassa koden bakom tekniken, jämförbart med företag som Meta och Frankrikes Mistral, som båda erbjuder AI-modeller med öppen källkod. Även Googles Gemma tillåter externa utvecklare att skräddarsy programmet efter egna behov.

På en marknad där konkurrensen intensifieras av AI-boomen, sökte Musk ett alternativ till både OpenAI och Google genom lanseringen av xAI. Företaget siktar på att skapa en “AI i sökandet efter den ultimata sanningen“. I december introducerade start-upen Grok för Premium+ X-abonnenter.

Enligt Reuters, medan öppen källkods teknik främjar innovation, varnar vissa experter för att AI-modeller med öppen källkod kan missbrukas av terrorister för att skapa kemiska vapen eller till och med utveckla en självmedveten superintelligens utanför mänsklig kontroll.

Det är värt att notera att Musk, under uppsvinget inom generativ AI med ChatGPTs framfart, var en av undertecknarna av ett öppet brev som påtalade riskerna med sådana framsteg för samhället. Vid Storbritanniens AI Safety Summit förra året underströk miljardären sin försiktighetsmaning och föreslog till och med en “oberoende domstol” för att övervaka företag som utvecklar AI.

När det gäller AI med öppen källkod är experten dock optimistisk. Detta delvis för att modellen med sluten källkod huvudsakligen används för maximal vinst.

Betygsätt Denna Sida