ChatGPT och Gemini: vilken AI är bättre att prenumerera på?

ChatGPT och Gemini erbjuder båda gratisversioner, men när det kommer till de betalda versionerna av dessa tjänster, vilken är den bästa?

Utvecklingen av AI-chattbotar har varit till stor fördel för de som använder teknik för vardagssysslor. Men det stora utbudet av alternativ kan ibland vara överväldigande och istället för att vara till hjälp, kan det skapa förvirring. ChatGPT, Gemini, Copilot… vilken är bäst?

ChatGPT och Gemini: vilken AI är bättre att prenumerera på?

Både ChatGPT och Gemini erbjuder grundläggande gratisversioner som kan hantera enkla uppgifter såsom att skapa sammanfattningar, förbereda texter och till och med agera som forskningsresurs – med reservationen att AI kan fabricera information, och att det är viktigt att kontrollera källan till informationen.

Det finns även avancerade versioner som vanligtvis används av professionella som vill utnyttja tekniken för mer komplexa uppgifter, såsom dataprogrammering eller att skapa bilder och videor från grunden (bland andra färdigheter). I dessa fall tar OpenAI (bakom ChatGPT) och Google (bakom Gemini) ut en månadsavgift på 20 USD, vilket motsvarar ungefär 100 BRL.

Men för tillfället är AI:ernas kapaciteter liknande och (om du inte gör en jämförande analys mellan de två) är det inte nödvändigt att prenumerera på båda. Webbplatsen Wired gjorde just det och jämförde de två tjänsterna.

ChatGPT vs Gemini

ChatGPT är redan välkänt för allmänheten. I Plus-versionen (den betalda versionen) ger OpenAI tillgång till den mest avancerade versionen av chattboten: språkmodellen GPT-4, som bearbetar en stor mängd data på ett obegränsat sätt. Du får även tillgång till DALL-E, en bildgenerator baserad på textprompter.

Verktyget saknar ett molnsystem, men kommer med en butik där du kan köpa specifika tillägg för olika aktiviteter.

Prenumerationen på Googles tjänst ger tillgång till Gemini 1.0 (version 1.5 har redan tillkännagivits men är inte ännu tillgänglig för allmänheten) och inkluderar 2 terabyte molnlagring. Den nästa versionen förväntas ha ännu större datahanteringskapacitet.

Tester med chattbotarna

  • Webbplatsen testade sedan hur båda AI:erna presterade när de ombads att sammanfatta ett möte i fem punkter. Resultaten var likvärdiga. Både ChatGPT och Gemini presterade väl och fyra av fem punkter innehöll samma information;
  • Ett annat test involverade att omskriva ett “argt” e-postmeddelande till en professionell ton;
  • Gemini presterade bättre: Googles AI skapade ett meddelande som inte krävde några ändringar och gav till och med testaren tips om hur man kan bli bättre på att skicka e-post i framtiden. ChatGPT lyckades göra budskapet professionellt, men det hade fortfarande ett stelt språk och färdiga fraser som krävde ändringar;
  • Ytterligare ett test: chattbotarna fick en bild av ett par på en järnväg och ombads att skapa en bildtext för Instagram;
  • Enligt sajten misslyckades båda. Medan ChatGPT skapade en för lång bildtext för Instagram full av slumpmässiga emojis, vägrade Gemini att genomföra begäran eftersom bilden visade verkliga personer och AI har regler som förhindrar trakasserier.

ChatGPT vs Gemini i bilder

Därför bestämde sig webbplatsen för att testa bildgenereringsförmågan hos ChatGPT och Gemini.

Den första begäran var att AI:erna skulle skapa en inbjudan till en barnfest med Peppa Pig-tema, i rosaoch guld.

ChatGPT Plus presterade bättre och skapade en tilltalande inbjudan, men med några fel i bilderna (i ett fall hade några Peppa Pig-figurer tre ögon och deformerade ansikten). Ingen chattbot var perfekt, men Gemini kunde inte ens skapa läsbara ord.

Det andra testet var att be chattbotarna att skapa ett fiktivt scenario där en uråldrig rymdtrollkarl anländer till jorden för att hitta en grupp för att spela Dungeons & Dragons, men människor är rädda för att interagera med honom.

Resultatet visade att båda AI:erna presterade väl och skapade underhållande fiktiva scenarier, vilket ledde till slutsatsen att både ChatGPT och Gemini är bättre på att skapa bilder från grunden än att designa om redan kända karaktärer.

Integritet

När det gäller integritet ger ChatGPT redan användaren möjligheten att inte tillåta att deras konversationer används för att träna språkmodellen. Ändå finns det begränsningar: OpenAI förtydligar att meddelanden lagras i 30 dagar innan de fullständigt raderas från systemet för att övervaka missbruk.

Gemini erbjuder också ett sådant alternativ, men om Google bestämmer sig för att välja din konversation med chattboten för träning, stannar den i systemet i upp till tre år.

Betygsätt Denna Sida