ChatGPT från Spotify? Streamingtjänsten testar AI för att skapa spellistor

Spotify testar en ny funktion som låter användare skapa spellistor med hjälp av artificiell intelligens (AI) och kommandon. Den nya funktionen uppmärksammades av en TikTok-användare i en video, där han beskrev att han “slumpmässigt” upptäckte det han kallade “Spotify ChatGPT”.

ChatGPT från Spotify? Streamingtjänsten testar AI för att skapa spellistor

För de som har bråttom:

AI-spellistefunktion på Spotify: Spotify testar en funktion som låter användare skapa spellistor med hjälp av artificiell intelligens, baserat på specifika kommandon;

Funktionsbeskrivning: Tillgänglig från fliken “Ditt bibliotek”, kan användare välja alternativet för AI-spellista och ge kommandon till AI-chattboten för att generera en personlig spellista. Användarna kan sedan ta bort oönskade låtar och finjustera urvalet;

Uppmärksammandet av funktionen: En TikTok-användare var den första att peka ut funktionen, varefter företaget bekräftade testet utan att ge detaljerade uppgifter eller ett schema för lansering.

Företaget bekräftade testet för TechCrunch, men gav inte några detaljer om tekniken eller när det kan tänkas lanseras.

“Spotify ChatGPT”

Enligt skärmdumpar som visas i videon finns AI-spellistefunktionen tillgänglig från fliken “Ditt bibliotek” i Spotify-appen. Genom att klicka på plusikonen (+) hittar användarna alternativet för AI-spellista, som ligger under de befintliga alternativen “Spellista” och “Blanda”. Beskrivningen anger att funktionen tillåter dig att “Omvandla dina idéer till spellistor med hjälp av AI” och är för närvarande endast tillgänglig på engelska.

Vid val av AI-spellista-alternativet leds användarna till en skärm där de kan ange sina egna kommandon eller välja bland en lista med föreslagna kommandon. Videon visade exempel på kommandon som “fokus på att arbeta med instrumentell elektronik” och “utforska en nischgenre som Witch House.”

Efter att ett kommando har valts bearbetar AI-chattboten förfrågan och genererar en provspellista, så att användarna kan svepa åt vänster för att ta bort oönskade låtar och justera urvalet.

AI på Spotify

I oktober upptäckte teknikveteranen Chris Messina referenser till denna funktion i Spotify-appen. Vid den tiden avböjde dock företaget att kommentera spekulationer om AI-spellistor.

För närvarande försöker Spotify dämpa användarnas förväntningar på den nya funktionen. En talesperson för företaget kommenterade:

“Vi genomför regelbundet en rad tester. Vissa av dessa tester leder till vår bredare upplevelse och andra tjänar endast som viktigt lärande.”

Spotifys engagemang för AI är inte nytt. Tidigare i år lanserade plattformen en “AI DJ”. Denna DJ blev globalt tillgänglig i augusti och erbjuder personliga spellistor och kommentarer i en AI-röst baserad på Xavier “X” Jernigan, chef för kulturella partnerskap på Spotify.

Ziad Sultan, ansvarig för personalisering på Spotify, nämnde att företaget har ett stort forskarteam som fokuserar på storskaliga språkmodeller (LLM), generativ röst och personalisering.

Spotify VD, Daniel Ek, har också framhävt användningen av AI för flera applikationer, inklusive automatgenerering av ljudannonser och sammanfattning av podcaster. Ek betonade AI:s roll i musikskapande och föreställde sig hur artister kan använda AI-verktyg i sin kreativa process.

5/5 - (1 vote)