Apple förbjuder sina anställda att använda ChatGPT

För att förhindra att känslig information läcks ut eller samlas in av tredje part, tillåter Apple inte längre sina anställda att använda plattformar för artificiell intelligens, såsom ChatGPT. Cupertinojätten följer därmed i fotspåren av andra företag som vidtagit liknande åtgärder, inklusive Amazon och Samsung.

Apple förbjuder sina anställda att använda ChatGPT

Inga AI-plattformar

Enligt en tweet från Bloomberg-journalisten Mark Gurman har det gått månader sedan Apple placerade ChatGPT på en lista över tjänster med begränsad tillgång inom företaget. Dessutom upptäckte The Wall Street Journal att Apple varnat sina anställda för att använda programmeringsassistenter. Github Copilot nämns särskilt, men listan kan växa med ankomsten av Google Colabs.

Varför förbjuder Apple ChatGPT?

Det finns flera skäl till att Apple begränsar användningen av dessa verktyg inom företaget. Ett av dessa är risken för datainsamling i konversationer med ChatGPT. OpenAIs plattform kan lagra interaktioner för att förbättra sina svar, vilket innebär att allt som delas med den också kan granskas av moderatorer som kontrollerar eventuella överträdelser mot företagets användarvillkor. På detta sätt skulle externa parter indirekt kunna få tillgång till Apples konfidentiella information.

Även om det finns en funktion som gör det möjligt att inaktivera chattbotens konversationshistorik, vilken lanserades i april efter att EU-länder listat stora teknikföretag under internetreglering, finns det ingen garanti för datasekretessen. AI-tjänsten lagrar data i 30 dagar för att kontrollera överträdelser innan den raderas helt – även om funktionen för konversationshistorik är inaktiverad.

Ett annat skäl till att Apple blockerar användningen av ChatGPT för sina anställda är potentialen för utvinning av träningsdata direkt genom chattgränssnittet, enligt forskning från Cornell University. Det finns dock inga bevis för att tjänsten är sårbar för denna praxis.

Ironiskt nog sammanföll Apples restriktiva åtgärder med lanseringen av ChatGPT-appen för iOS.

Betygsätt Denna Sida