Siri 2.0? Apple utvecklar en bättre AI än ChatGPT

När det gäller plattformar med artificiell intelligens (AI) är de mest framträdande för närvarande ChatGPT (OpenAI), Copilot (känd som “Microsofts ChatGPT”) och Gemini (från Google). Siri, Apples AI, har inte tagit plats på denna topplista. Åtminstone inte än. Forskare på Apple föreslår en utveckling som kan göra Siri, ska vi säga, smartare och mer användbar.

Siri 2.0? Apple utvecklar en bättre AI än ChatGPT

För de som vill ha snabba fakta:

  • Forskare på Apple utvecklar ett AI-system, som beskrivs i artikeln “ReALM: Reference Resolution As Language Modeling”, vilket kan förbättra Siris (företagets AI) förmåga att förstå kontexten där användaren befinner sig på enheten;
  • Målet med det nya systemet är att göra Siri kapabel att beakta användarens sammanhang – till exempel: bilder som visas på skärmen, musik som spelas, och aktiva påminnelser. Detta kan innebära en betydande utveckling i hur användbar den virtuella assistenten är;
  • I artikeln påpekar forskarna att deras nya teknik skulle kunna överträffa GPT-4 (“den smartare versionen av ChatGPT, endast tillgänglig för prenumeranter) i benchmarktest för upplösning av referenser. Detta kunde innebära ett betydande framsteg för Siri, som skulle kunna konkurrera direkt med till exempel ChatGPT, Copilot och Gemini.

I artikeln “ReALM: Reference Resolution As Language Modeling” beskriver ledande teknikforskare ett AI-system som kan beakta sammanhanget för användaraktiviteter för att förbättra sina svar. Detta är en kapacitet med stor potential för en virtuell assistent integrerad i smartphones och surfplattor, som Siri.

Siri Smartare?

Det föreslagna systemet syftar till att förbättra Siris förmåga att förstå kontexten för användarförfrågningar, med hänsyn till element som bilder som visas på skärmen, musik som spelas och aktiva påminnelser. Denna kontextuella förståelse kan avsevärt förbättra prestandan för Apples AI.

Forskare på Apple hävdar att deras AI skulle kunna överträffa GPT-4 – den “smartare versionen av ChatGPT, endast tillgänglig för prenumeranter – i specifika benchmarktester för upplösning av referenser. Detta kunde representera ett betydande framsteg för Siri. Det indikerar också att den virtuella assistenten kan matcha eller till och med överträffa ChatGPTs förmågor inom vissa områden.

Utöver att sträva efter partnerskap tycks Apple fokusera på att utveckla en avancerad generation av AI. Denna generation kan komma att framhävas vid tillkännagivandet av iOS 18, det nya operativsystemet för iPhones, under WWDC 2024, en konferens för utvecklare där företaget vanligtvis presenterar nyheter relaterade till mjukvara. Förväntningarna på att demonstrera företagets framsteg inom AI vid evenemanget är stora.

Det är även värt att notera att Apple inte är det enda företaget som arbetar på att förbättra AI för sin virtuella assistent. Samsung har förbättrat Bixby med generativa AI-funktioner. Detta signalerar starten på en ny tävling: den om verkligen intelligenta och användbara virtuella assistenter, både för iPhone-användare och för de med Android-enheter.

Betygsätt Denna Sida