OpenAIs reaktion på Elon Musks stämningsansökan

OpenAI:s VD Sam Altman har återtagit sin position i styrelsen för ChatGPT-utvecklaren efter en oberoende granskning av hans uppsägning. Granskningen konstaterade att Altmans agerande inte motiverade uppsägningen.

OpenAIs reaktion på Elon Musks stämningsansökan

För de som är i bråttom:

  • Elon Musk stämde OpenAI, med anklagelsen att företaget hade avvikit från sitt ursprungliga uppdrag att utveckla och dela med sig av AI för allmänhetens bästa, till förmån för vinst. Som svar publicerade OpenAI, på sin blogg, e-postmeddelanden som tyder på att Musk stödde planer på att samla in medel och att avlägsna sig från öppen källkodsmodellen;
  • Genom att använda e-postmeddelanden mellan Musk och OpenAI:s ledning argumenterar företaget att Musks handlingar och förslag innan stämningen var i linje med finansierings- och kommersialiseringplanerna han nu kritiserar, inklusive ett förslag om att öka insamlingsmålet till 1 miljard dollar;
  • Musk anklagar OpenAI för att kommersialisera sina innovationer i samarbete med Microsoft, vilket han menar strider mot grundavtalet. OpenAI å sin sida planerar att bestrida alla anklagelser i domstol. I sitt inlägg uttryckte de sorg över den juridiska processen mot någon som ursprungligen inspirerade företagets uppdrag;
  • Företaget försäkrar att det fortfarande är engagerat i sitt ursprungliga uppdrag att främja artificiell generell intelligens på ett sätt som gagnar mänskligheten och förnekar att det är ett “dotterbolag till Microsoft”, som Musk påstått, för att försvara dess självständighet och integritet mot anklagelserna.

I ett blogginlägg förklarar OpenAI att det, trots Musks anklagelser, fortfarande är engagerat i sitt uppdrag att uppnå artificiell generell intelligens till mänsklighetens fördel. De tillägger att de inte kommer att tolerera attacker eller ge upp moralisk mark till Tesla-, SpaceX- och X-ägaren (tidigare Twitter).

Musks stämning: OpenAIs svar

OpenAI använder e-postmeddelanden från Musk, som var en av företagets grundare, för att motbevisa miljardärens huvudanklagelser. Företaget använder också meddelandena för att stödja sitt argument att Musks hållning var mer i linje med företagets än vad hans stämning antyder.

Till exempel hävdar OpenAI att Sam Altman (OpenAIs VD) och Greg Brockman (president och medgrundare av företaget) planerade att samla in 100 miljoner USD, men Musk föreslog att de skulle samla in mer.

“Vi behöver sikta på ett mycket högre belopp än 100 miljoner dollar för att inte verka desperata,” ska Musk ha skrivit i ett e-postmeddelande enligt OpenAIs blogginlägg. “Jag tycker att vi borde börja med ett åtagande om finansiering på 1 miljard dollar… Jag kommer att täcka allt som ingen annan bidrar med.” I ett annat e-postmeddelande skrev miljardären enligt uppgift: “Även att samla in flera hundra miljoner dollar kommer inte att räcka. Detta behöver miljarder per år direkt, annars glöm det.”

Musks 35-sidiga klagomål påstår att OpenAI övergav sitt grundande avtal och gick ihop med Microsoft för att kommersialisera sitt arbete. OpenAI säger i inlägget att de har för avsikt att avfärda alla Musks påståenden i domstolen.

“Det är sorgligt att detta har hänt med någon vi djupt beundrar – någon som inspirerade oss att sikta högre, sedan sa till oss att vi skulle misslyckas, startade en konkurrentoch sedan stämde oss när vi började göra betydande framsteg mot OpenAI:s uppdrag utan honom,” skriver företaget.

OpenAI har redan bemött många av Musks påståenden i ett internt memo från strategichefen Jason Kwon, där det betonas att företaget inte är en “faktisk dotterbolag till Microsoft”.

Betygsätt Denna Sida