Elon Musk säger att AI och elbilar kommer att konsumera världens energi

Det finns en förutspådd brist på el globalt fram till år 2025, vilket drivs av den snabba utvecklingen av artificiell intelligens (AI) och elbilar (EV). Denna varning kommer från miljardären Elon Musk, som paradoxalt nog är ägare till en av världens mest framstående elbilstillverkare, Tesla, och en framstående investerare inom AI.

Elon Musk säger att AI och elbilar kommer att konsumera världens energi

Sammanfattning:

  • Elon Musk förutspår en global elektricitetsbrist till 2025, orsakad av ökande efterfrågan på grund av AI och elbilars utveckling. Under ett evenemang framhöll han det brådskande behovet av att fokusera på produktion av ren energi;
  • Den explosionsartade tillväxten av AI och populariteten hos elbilar har lett till en oöverträffad efterfrågan på elektriska chip och transformatorer. Musk ser detta krav som “större än någon guldrush någonsin”;
  • Han pekar ut att dagens brist på neurala chip kommer att övergå till en brist på elektriska transformatorer och slutligen till en kritisk elektricitetsbrist, vilket är nödvändigt för att stödja AI:s aggressiva tillväxt och adoptionen av elbilar;
  • Musk betonade också den exponentiella tillväxten av AI, vilken kan möta fysiska begränsningar, och uttryckte sin preferens för att leva under tider av radikal teknisk omvandling, trots dess utmaningar.

“I’ve never seen any technology evolve as rapidly as this [AI],” sade Musk under en frågestund via videolänk på Bosch Connected World-konferensen, där han även diskuterade autonoma bilar, framtida inriktningar för Tesla, och humanoida robotar.

Elon Musks dystra syn:

Huvudbudskapet från Musk till branschen var en uppmaning att börja arbeta med produktion av ren energi och tillverkning av elektriska transformatorer så snabbt som möjligt.

“Vi står vid gränsen till den största teknologiska revolutionen som någonsin har skett,” sade han.

Utvecklingen av AI, särskilt inom det generativa området som ChatGPT, Gemini och Copilot, har lett till en kapplöpning efter chip, en kritisk komponent i infrastrukturen som stödjer denna teknik. För Musk är detta kapplöpning “större än någon guldrush någonsin”. Nvidia är för närvarande ledande inom detta område.

Från kapplöpningen efter chip till elektricitetsbrist är ett förutsebart steg, enligt Musk. “För ett år sedan handlade det om chipbrist; neurala nätverkschip. Nästa förutsägbara brist var transformatorer. Du måste ge kraft till dessa enheter.”

Till sist kom Musks dystra förutsägelse: “Nästa brist blir el. Nästa år kommer företag att kämpa för att hitta tillräckligt med el för att driva chipen.”

AI-förstärkning i skala:

Musk kommenterade inte bara utvecklingen av AI, utan också omfattningen av dess tillväxt. “Mängden AI som introduceras verkar fördubblas var sjätte månad. Uppenbart kan detta inte fortsätta i samma takt för evigt, annars skulle det överskrida universums massa. Men jag har aldrig sett något liknande.”

Musk avslutade med en reflektion om att leva under “intressanta tider” och en preferens för att bevittna “AI-apokalypsen” snarare än att missa den. “Det kommer inte att vara tråkigt,” avslutade han.

Betygsätt Denna Sida