ChatGPT: appen nådde över 500 000 nedladdningar på sex dagar

Trots att den endast var tillgänglig i USA och på iOS innan den utökades till 11 ytterligare globala marknader den här torsdagen, fick ChatGPT-appen en snabb start.

Redan har appen överstigit en halv miljon nedladdningar inom de första sex dagarna efter lanseringen, enligt ny analys från appintelligensföretaget Data.ai. Detta placerar den bland de mest framgångsrika nya appsläppen detta och föregående år, endast överträffad av Truth Socials debut i februari 2022.

ChatGPT: appen nådde över 500 000 nedladdningar på sex dagar

Med en växande efterfrågan på AI-chatbots har andra tredjepartsappar som använder namnen “ChatGPT” eller “AI-chatbot” dykt upp i App Store.

Många av dessa var faktiskt fleeceware, skadliga appar med överdrivna dolda prenumerationskostnader som försökte få konsumenter att betala för dyra prenumerationer för åtkomst till AI, men en grupp ledande appar lyckades ändå locka till sig miljontals i konsumentutgifter.

Detta konkurrensintensiva landskap kunde ha skapat en svår marknad för en officiell ChatGPT-app att vinna popularitet. Dock visade det sig inte vara ett hinder.

Den officiella ChatGPT-appen har överträffat de flesta av sina konkurrenter, inklusive andra populära AI- och chatbot-appar samt appar från Microsoft, Bing och Edge, som erbjudit några av de första större tredjepartsintegreringarna av OpenAI:s GPT-4-teknologi.

  • Under sin debut hade Bing och Edge 340 tusen respektive 335 tusen nedladdningar på iOS och Android under de första fem dagarna i februari;
  • ChatGPT:s nya app gick om dem med råge och genererade 480 000 installationer under de första fem dagarna efter lanseringen;
  • Jämfört enbart med Bing och Edges iOS-nedladdningar var ChatGPT ännu längre fram med 480 000 installationer, jämfört med Bings 250 000 och Edges 195 000.

Även om Bing och Edge fortfarande ledde över ChatGPT när man analyserade alla nedladdningar i USA under maj i båda appbutikerna, var det inte fallet när man endast jämförde iOS-installationer för månaden. Detta tyder på att ChatGPT snart kan överträffa dessa sökcentrerade alternativ.

Data.ai:s analys visade även att appen överträffade andra artificiella intelligens chatbot-appar i USA, där många var generiskt namngivna för att dra nytta av sökningar efter nyckelord som “AI” och “chatbot” i App Store.

Här rankades ChatGPT bland de fem bästa för nedladdningar jämfört med andra appars bästa femdagarsperioder 2023 på App Store och Google Play.

Den enda appen som överträffade den var “Chat with Ask AI”, som registrerade 590 000 installationer från 4 till 8 april 2023, jämfört med ChatGPT:s 480 000 installationer från 18 till 22 maj, visar data.

Även om den endast varit tillgänglig i en vecka, rankas ChatGPT redan bland de fem bästa AI-chatbot-apparna efter nedladdningar i USA från och med maj 2023.

Vid tidpunkten för Data.ai:s data jämfördes ChatGPT och andra populära chatbot-appar från maj till den 23:e – så tekniskt sett mindre än en vecka sedan ChatGPT lanserades.

Då hade appen uppnått 550 000 nedladdningar, vilket band den med Genie – AI Chatbot, den närmast rankade AI-chatbot-appen efter maj-nedladdningar i den amerikanska App Store.

Några appar hade dock redan tagit ledningen, däribland ChatOn – AI Chat Bot Assistant med 610 000 installationer, AI Chatbot – Nova med 680 000 installationer, och Chat with Ask AI, som toppade listan med 1,4 miljoner installationer. Ändå, med tanke på den snabba takten i vilken ChatGPT nådde över en halv miljon nedladdningar, står den starkt för att snart kunna överträffa dessa konkurrenter.

Under dess första fem dagar i USA på iOS, lyckades ChatGPT samla ihop 480 000 installationer, vilket placerar den som den näst största app-lanseringen efter Truth Social, som nådde 630 000 nedladdningar.

Bland andra anmärkningsvärda debuter, i termer av nedladdningar under de första fem dagarna, finner vi Widgetable: Lock Screen Widget från mars 2023 med 360 000 installationer, 2022 års version av MyNBA2K23 med 310 000 installationer och sendtit – frågor och svar på Instagram med 260 000 installationer.

Detta etablerade ChatGPT inom den översta 99,99:e percentilen för nya app-lanseringar i USA sedan 2022 på iOS-plattformen.

Enligt Data.ai, genererade bara 1 % av apparna fler än 10 600 nedladdningar i USA under deras första fem dagar, och de allra topp 0,1 % översteg 45 000 nedladdningar.

Analysen baserades på data från ungefär 39 000 appar som lanserats i USA på iOS från början av 2021 och som därefter hamnade på någon av topplistorna under den perioden (datan inkluderar inte förstapartsappar från Apple som Apple Music Classic).

Det är viktigt att notera att nedladdningssiffror endast är en indikator på konsumenternas intresse och inte ger en lika tillförlitlig bild som analyser av hur många som registrerar sig och blir aktiva användare av appen.

Eftersom ChatGPT fortfarande är relativt nytt, kommer Data.ai ännu inte att kunna ge exakta uppskattningar av nyckeltal som dagliga eller månatliga aktiva användare, meddelar företaget – det kan dröja några veckor innan sådan information blir tillgänglig.

Betygsätt Denna Sida